Hardlopen tijdens de zwangerschap, mag dat wel? De meningen zijn verdeeld, want volgens de één is het juist goed om in beweging te blijven en de ander zegt weer dat het te zwaar is voor het vrouwelijk lichaam om tijdens de zwangerschap hard te lopen. Vroeger was het advies voor zwangere vrouwen vrij duidelijk; rust houden en vooral niet teveel inspannende activiteiten ondernemen. Maar tegenwoordig vinden we het belangrijk om ook tijdens de zwangerschap fit te blijven. Want waarom zou je negen maanden niks gaan doen, als je daarvoor altijd actief gesport hebt?
Hardlopen tijdens de zwangerschap
Als je voor je zwangerschap al regelmatig hard liep, dan is het geen probleem om dit tijdens de zwangerschap ook te blijven doen. Maar heb je dit voor de zwangerschap weinig tot nooit gedaan, dan kan je het beter bij wandelen houden. Hardlopen is een vak en kan best zwaar voor het lichaam zijn. Het is verstandig om dit goed op te bouwen. Als je hier dus mee begint tijdens de zwangerschap, dan kan dit nogal rauw op je dak vallen, om nog maar niet te spreken over de mogelijke blessures die je kan oplopen.
Wil je als fanatiek hardloper dus toch door blijven trainen tijdens de zwangerschap, dan is het toch verstandig om het wat rustiger aan dan normaal te doen. Ren minder lange afstanden en trek minder sprintjes. Luister goed naar je lichaam; bouw af als je merkt dat het begint te protesteren. Je wil natuurlijk geen extra kwaaltjes en pijntjes oplopen! Ook wordt er geadviseerd om vanaf het tweede trimester minder vaak en minder lang te gaan hardlopen, om ervoor te zorgen dat je bekkenbodem niet overbelast raakt.
Waar moet je op letten?
Wat veel zwangere vrouwen vergeten, is dat als jij sport, het ongeboren kindje in je buik mee sport, vooral tijdens de laatste maanden. Door de inspanning krijgt de foetus minder glucose toegediend en stijgt ook de hartslag en de ademhaling van je kindje. Er is echter niet aangetoond of dit schadelijk is voor de foetus. Wel is er aangetoond dat de gezondheid van de moeder erg belangrijk is voor de ontwikkeling en groei van de baby. Zo maakt je kindje minder kans op een verhoogde vetmassa, zal het minder gevoelig zijn voor jouw stress en zal het zich beter kunnen ontwikkelen op neurologisch vlak.
Er zijn zelfs onderzoeken die aantonen dat als de moeder regelmatig sport tijdens de zwangerschap, zij minder kans maakt op operatieve ingrepen en keizersnedes tijdens de bevalling en de bevalling bij haar ook minder lang zal duren. Sporten tijdens de zwangerschap is dus zeker belangrijk, maar doe het wel verantwoord! Probeer je lichaam niet over te belasten. Daarnaast is het belangrijk om de juiste spullen aan te schaffen. Investeer in een goede sportbeha om je gevoelige borsten voldoende steun te bieden en je rug te ontlasten en draag goed en comfortabel schoeisel tijdens het hardlopen. Ook kan je een buikband dragen om je bekken, rug en buik meer ondersteuning te bieden.
Meer tips lezen over hoe je fit blijft tijdens de zwangerschap? Lees hier verder!