Sommige vrouwen stoppen met de pil omdat ze zwanger willen worden, anderen stoppen ermee omdat ze de pil niet fijn vinden als anticonceptiemiddel. Maar wist je dat stoppen met de pil helemaal niet zo makkelijk gaat? Je lichaam is gewend geraakt aan de hormonen en moet afkicken, ontpillen dus. Bij sommige vrouwen verloopt dit soepel, maar het kan ook zeker voor vervelende afkickverschijnselen zorgen! Deze 6 dingen moet je dus echt weten…
1. Je kan niet midden in een strip stoppen
Dit klinkt misschien vrij logisch, maar toch gaat het nog regelmatig mis. Je kan niet zomaar midden een strip stoppen, dan raakt je lichaam van slag. Slik netjes de pil tot aan je stopweek. Na je menstruatie kan je echt stoppen met de pil, wanneer je eigenlijk aan een nieuwe strip zou moeten beginnen.
2. Je bent niet meteen zwanger
Vooral als je een lange tijd de pil hebt geslikt, kan het even duren voordat alle hormonen uit je lichaam zijn. Deze hormonen blijven tot ongeveer een half jaar nadat je gestopt met de pil in je lichaam. De kans dat het meteen raak is, is vrij klein, maar het komt wel af en toe voor.
3. Je zal zowel positieve als negatieve veranderingen aan je lichaam opmerken
Doordat je lichaam moet afkicken, kunnen er enkele vervelende bijwerkingen ontstaan na het stoppen. Zo kan je last krijgen van gevoelige borsten, buikkrampen en stemmingswisselingen. Ook kan je huid veranderen en kan je weer last krijgen van puistjes. Als je stopt met de pil is er echter ook kans dat je wat zal afvallen. Door de hormonen in de pil komen veel vrouwen wat aan. Door te stoppen, gaat dit gewicht er vaak weer vanaf. Je zal dit vooral merken bij je benen, billen en buik. Klein nadeeltje; je borsten worden misschien ook weer wat kleiner.
4. Je menstruatie kan uitblijven
In je laatste stopweek wordt je ongesteld. Daarna wordt de menstruatiecyclus niet meer gereguleerd door de anticonceptiepil, en daardoor kan je menstruatie een tijdje uitblijven. In het eerste half jaar kan je menstruatiecyclus erg onregelmatig zijn. Wanneer je weer voor het eerst ongesteld wordt, valt niet te voorspellen. Bij de ene vrouw duurt het maanden voordat ze weer regelmatig ongesteld worden, de andere vrouw heeft al meteen na het stoppen een regelmatige cyclus. Als je stopt met de pil omdat je zwanger wilt worden, kan dit dus nogal een dingetje zijn. Wees dus niet teleurgesteld als je toch een negatieve zwangerschapstest krijgt, terwijl je menstruatie uitblijft.
5. Je krijgt meer last van PMS
De pil vlakte de menstruatie en PMS natuurlijk af. Als je stopt met de pil, krijg je dus ook meer last hiervan. Stemmingswisselingen, hevig bloedverlies, stekende krampen; je herkent het misschien van je tienerjaren, toen je nog niet aan de pil was. Be prepared, want al die akelige menstruatieklachten komen waarschijnlijk weer allemaal terug zodra je stopt met de pil.
6. Je krijgt meer zin in seks
Niet alleen je menstruatieklachten werden afgevlakt door de anticonceptiepil, ook je libido is flink afgenomen. Als je stopt met de pil, is er dus een kans dat je meer zin krijgt in seks. Je natuurlijke hormoonproductie komt weer op gang en dit zorgt voor een hoger libido. Voor sommige vrouwen is dit zelfs een reden om te stoppen met de pil en als je zwanger probeert te worden, is een hoger libido alleen maar mooi meegenomen, nietwaar?
Bron foto: klik